Voordelig je dak laten vervangen

29/06/2020blog Standard

Een dak laten vervangen is een kostbare aangelegenheid. Wanneer de tijd is aangebroken dat dit absoluut noodzakelijk is willen de meeste mensen dak ook graag weten hoe ze dit voordelig kunnen laten doen. Deze vraag is echter niet met een simpel antwoord te beantwoorden. We kunnen je niet een materiaal aanbevelen waarmee je zonder twijfel het voordeligste uit zal zijn. De beste dakbedekking is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Ieder materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen die het voor- of nadelig maken in verschillende situaties.

Plat of hellend dak

soorten daken

Er zijn veel verschillende soorten daken.

Voordat je een dakbedekking kan kiezen moeten we eerst weten of er een plat of hellend dak vervangen moet worden. Voor beide soorten daken worden namelijk andere materialen als dakbedekking gebruikt. Daarvoor kunt u advies inwinnen bij dakwerken bij u in de buurt. Op hellende daken worden meestal dakpannen gebruikt. Deze kunnen echter ook weer uit verschillende materialen gemaakt zijn. Voor platte daken is de variatie in dakbedekkingsmaterialen nog groter. Veel mensen kiezen voor bitumen op een plat dak. Dit materiaal heeft echter ook weer meerdere varianten. APP en SBS is bitumenmateriaal met extra chemische stoffen hieraan toegevoegd. Andere alternatieven zijn EPDM en PVC voor de dakbedekking van een plat dak.

Aanschafkosten en levensduur

Wanneer je voordelig een dak wil laten vervangen dan kijken we vaak als eerste naar de aanschafprijs van een dakbedekkingsmateriaal. De prijs per vierkante meter maal het oppervlakte is dan de prijs die je alleen al aan het materiaal voor de bedekking kwijt bent. Dan moet dit ook nog eens geplaatst worden. De goedkoopste aanschafkosten betekent echter niet dat je ook op de lange termijn het meest voordelig uit zal zijn. De levensduur van een bepaald materiaal is namelijk ook zeer belangrijk. Als een bepaald type materiaal 25 jaar meegaat en een ander materiaal 50 jaar dan zou dit dus eigenlijk twee keer zoveel mogen kosten bij aanschaf.

Factoren die keuze beïnvloeden

Naast het soort dak, de aanschafkosten en de levensduur zijn er nog een aantal factoren die je keuze kunnen beïnvloeden. Om uiteindelijk te kunnen kiezen moet je daarom alle eigenschappen van een bepaald type materiaal voor dakbedekking kennen. Als een materiaal bijvoorbeeld niet goed tegen UV stralen en temperatuurverschillen kan dan is dit niet geschikt voor zonnige gebieden.