Goudprijs in de lift door hogere vraag dan aanbod

12/04/2016blog Standard

In 2012 was er een flinke stijging in de goudprijs. Veel mensen waren enthousiast en op televisie was er ook veel aandacht voor goud. Sommige mensen gaven zelfs aan hun geld te gaan investeren in goud. Alhoewel daar ook weer tegengeluiden voor waren. De afgelopen maanden zit de goudprijs weer flink in de lift. Maar hoe komt dat nu precies? In dit artikel proberen we een duidelijk antwoord te geven.

Wanneer de prijs van iets stijgt, of het nu om aandelen of goud gaat, zal dit vaak het resultaat zijn van een hogere vraag dan aanbod. Als veel mensen interesse hebben in het aanschaffen van goud en het aanbod is beperkt, dan zal Goudprijs over het algemeen gaan stijgen. De vraag is vooral hoog vanuit Aziatische landen. Maar er is maar een beperkte nieuwe levering. Als de vraag blijft stijgen en het aanbod blijft gelijk, dan zal dit de prijs dus nog verder omhoog drijven.

prijs van goudVroeger was het zo dat alle landen een eigen goud voorraad hadden. Het geld dat werd gedrukt, was een vertegenwoordiging van het goud in een land. Sinds 1971 is daar verandering is gekomen. Er nu dus veel meer geld in de wereld dan dat er goud is. Geld wordt uit het niets gecreĆ«erd. Er zijn mensen die denken dat met al dit geld dat gemakkelijk kan worden gemaakt een zogenaamde hyperinflatie zal ontstaan. Het geld is dan dus niets meer waard. Je zou dan duizenden euro’s nodig kunnen hebben voor de aanschaf van een brood. In zo’n situatie is goud heel erg veel waard, het zou kunnen worden ingezet als ruilmiddel.

Veel particulieren hebben ook goud in hun bezit, bijvoorbeeld in de vorm van sieraden. Goud is ook inwisselbaar voor geld, er zijn inkopers die zich hierin specialiseren. Het is voor deze groep particulieren die hun goud wil omzetten in euro’s natuurlijk ook interessant om een zo hoog mogelijke goudprijs te hebben. Op internet zijn veel tabellen en grafieken te vinden met de huidige goudprijs.